Λογότυπο της αλοη.grΛογότυπο της αλοη.gr

Αλόη Βέρα Η Απαραίτητη

Aloe Barbadensis Miller

Φυτό Αλόη Βέρα

Ιστορικά στοιχεία και ονομασίες

Η Αλόη βέρα, η απαραίτητη αυτή φυσική ουσία για τον οργανισμό μας έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς αιώνες από πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία του ανθρώπου.

Το θαυματουργό ζελέ ή γέλη ή πήκτωμα του φύλλου της αλόης περιέχει πάνω από 75 θρεπτικά συστατικά και 200 άλλες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων 20 μέταλλα, 18 αμινοξέα και 12 βιταμίνες.

Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Ινδοί και οι Κινέζοι έχουν χρησιμοποιήσει όλοι την αλόη ως φαρμακευτικό φυτό. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν δοθεί στην αλόη πολλές ονομασίες: potted physician, wand of heaven, miracle plant, φυτό-θαύμα, ευλογία του παραδείσου και φυτό της ζωής.

Ιδιότητες

Παρακολουθείστε αυτό το βίντεο για τις ιδιότητες της αλόης βέρα
από παλαιότερη εκπομπή της ΕΤ1

Σχετικά με το αν η αλόη είναι κάκτος, πρέπει να σημειώσω ότι το φυτό της αλόης οπτικώς, μοιάζει πάρα πολύ με κάκτο.

Αλλά στη πραγματικότητα ανήκει στις Asphodelaceae - Ασφοδελάσιες  μια οικογένεια ανθοφόρων φυτών, σύμφωνα με αναταξινόμηση που έγινε το έτος 2003 με το εξελιγμένο σύστημα ταξινόμησης φυτών APG II system .

Είδη φυτών Αλόη βέρα

Βοτανολόγοι έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 200 - 300 διαφορετικά είδη φυτών αλόη βέρα. Από όλα αυτά τα είδη αλόης, μόνο πέντε έχει αποδειχθεί ότι έχουν οφέλη για την υγεία:

 • Aloe Barbadensis Miller
 • Aloe Perryi Baker
 • Aloe Ferox
 • Aloe arborescens
 • Aloe Saponaria

Η Aloe Barbadensis Miller είναι η πιο διαδεδομένη, καθώς και η πιο ισχυρή. Γηγενής στην Αφρική, σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο ειδικότερα στα πιο θερμά και πιο ξηρά κλίματα.

Η ποικιλία Aloe Barbadensis Miller είναι αυτή που παρέχει την μεγαλύτερη θρεπτική αξία - η μόνη ποικιλία που καλλιεργούμε και χρησιμοποιούμε ως πρώτη ύλη για τα προϊόντα μας.

Η πατενταρισμένη διαδικασία σταθεροποίησης αλόης βέρα της Forever Living Products, επιτρέπει στα δικά μας προϊόντα αλόης να φθάσουν στους καταναλωτές μας στη φυσική της κατάσταση. Ήμαστε η πρώτη εταιρεία που έλαβε σφραγίδα έγκρισης από το διάσημο Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο της Αλόης (IASC) για την περιεκτικότητα και καθαρότητα των προϊόντων μας.

Συστατικά που περιέχονται στο φύλλο της αλόης

Οι δομές των περισσότερων φυτών αλόης είναι παρόμοιες. Η αλόη ωριμάζει περίπου σε ηλικία τεσσάρων χρόνων, οπότε τα φύλλα έχουν αναπτυχθεί τελείως. Έχει κωνικό σχήμα με κατεύθυνση ένα σημείο κοντά στην κορυφή του φυτού, και τα φύλλα έχουν μαλακούς άκανθες κάθε λίγα εκατοστά. Η Aloe Barbadensis Miller έχει περίπου 12 χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με τον Δρα Peter Atherton στο βιβλίο του με τίτλο The Essential Aloe Vera, "Η δομή φύλλου αλόης δείχνει ότι η εξωτερική κρούστα αποτελείται από περίπου δεκαπέντε παχιά στρώματα κυττάρων ... Η σκληρότητα είναι λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ασβεστίου και μαγνησίου που είναι παρόντες ..."

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν 75 συστατικά που περιέχονται στο φύλλο της Αλόης. Αυτά τα συστατικά έχουν μια ποικιλία παροχών.
Χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • Lignin - Λιγνίνη, μία ουσία από κυτταρίνη που βρίσκεται στη γέλη και δεν έχει καμία γνωστή ιδιότητα εκτός ότι διαπερνά όλες τις στοιβάδες του ανθρώπινου δέρματος.
 • Saponins - Σαπωνίνες, αυτές παίρνουν αφρώδη μορφή σαν σαπουνάδα όταν αναμειγνύονται και αναδεύονται με νερό. Έχουν χρησιμοποιηθεί σε απορρυπαντικά, ως αφριστικοί παράγοντες και περιέχουν αντισηπτικές ιδιότητες.
 • Anthraquinones - Ανθρακινόνες, υπάρχουν 12 από αυτές που περιέχονται στο σφρίγος της αλόης βέρα:
 1. Aloin
 2. Isobarbaloin
 3. Anthracene
 4. Emodin
 5. Ester of Cinnamonic acid
 6. Chrysophanic acid
 7. Barbaloin
 8. Anthranol
 9. Aloetic acid
 10. Aloe Emodin
 11. Ethereal oil
 12. Resistannol

Αυτές ενεργούν ως φυσικά καθαρτικά, παυσίπονα και αναλγητικά και περιέχουν ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και ιοκτόνες ιδιότητες.

 • Minerals - Μέταλλα, η αλόη βέρα περιέχει τα ακόλουθα μέταλλα:
 1. Ασβέστιο (απαραίτητο για τη σωστή πυκνότητα των οστών και των δοντιών)
 2. Μαγγάνιο (ένα συστατικό των ενζύμων που απαιτείται για την ενεργοποίηση άλλων ενζύμων)
 3. Νάτριο (διασφαλίζει ότι τα υγρά του σώματος δεν θα γίνουν πάρα πολύ όξινα ή αλκαλικά)
 4. Χαλκός ( δίνει τη δυνατότητα στον σίδηρο να εργαστεί ως μεταφορέας οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια)
 5. Μαγνήσιο (χρησιμοποιείται από τα νεύρα και τις μεμβράνες των μυών)
 6. Κάλιο (ρυθμίζει το όξινο ή αλκαλικό επιπέδων, των υγρών του σώματος)
 7. Ψευδάργυρος (συμβάλλει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών)
 8. Χρώμιο (απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία της ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα)
 9. Σίδηρος (ελέγχει τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος)
 • Βιταμίνες - Η αλόη βέρα περιέχει πολλές βιταμίνες:
 1. Βιταμίνες Α, C και E (κρίσιμα αντιοξειδωτικά για την πάταξη των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών στο σώμα)
 2. Βιταμίνη Β και χολίνη (ασχολούνται με την παραγωγή ενέργειας, τα αμινοξέα τον μεταβολισμό και την ανάπτυξη μυϊκής μάζας)
 3. Βιταμίνη B12 (υπεύθυνη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος)
 4. Φολικό οξύ (βοηθά στην ανάπτυξη νέων κυττάρων του αίματος)
 • Αμινοξέα - Αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, οι οποίες κατασκευάζουν και επισκευάζουν τον μυϊκό ιστό. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται 22 αμινοξέα από τα οποία τα 8 είναι απαραίτητα. Η αλόη βέρα παρέχει 20 από τα 22 αμινοξέα που απαιτούνται και 7 από τα 8 απαραίτητα.
 • 'Ενζυμα - Μερικά από τα πιο σημαντικά ένζυμα στην αλόη βέρα είναι:
 • Peroxidase
 • Aliiase
 • Catalase
 • Lipase
 • Cellulase
 • Carboxypeptidase
 • Amylase
 • Alkaline Phosphatase

Τα ένζυμα βοηθούν στην χώνευση των τροφίμων και στην πέψη. Μερικά ένζυμα βοηθούν στην διάλυση των λιπών, ενώ άλλα στην διάλυση των αμύλων και σακχάρων.

 • Σάκχαρα - Η αλόη βέρα περιέχει και μονοσακχαρίτες, όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη και πολυσακχαρίτες. Πολυσακχαρίτες είναι οι σημαντικότεροι τύποι σακχάρων. Ενισχύουν την σωστή πέψη, τη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης, τη βελτίωση των λειτουργιών του ήπατος και προωθούν την ενίσχυση των οστών.
 • Στερόλες - Οι στερόλες είναι σημαντικοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Στην αλόη βέρα βρέθηκαν: Χοληστερόλη, Σιτοστερόλη, Καμπεστερόλη και Lupeol. Αυτές οι στερόλες περιέχουν αντισηπτικές και αναλγητικές ιδιότητες. Μπορούν επίσης να έχουν και παυσίπονες ιδιότητες.

Καθώς η αλόη βέρα αποτελείται από περίπου 99% νερό, όλα αυτά τα υπόλοιπα συστατικά περιέχονται στο υπόλοιπο 1% του φυτού. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό ποσοστό για να περιέχει τόσα πολλά συστατικά, πάντως η λειτουργικότητά του έχει αποδειχθεί σημαντική.

Ο Δρ Atherton ισχυρίζεται ότι αυτό οφείλεται σε "συνεργιστική δράση". Γράφει, "συνεργιστική δράση ορίζεται ως η συνεργασία δύο ή περισσοτέρων φαρμάκων, μυών, κλπ. για να παράγουν αποτέλεσμα μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους αποτελεσμάτων τους.

Οφέλη της Αλόης Βέρα

Η αλόη βέρα έχει τη δυνατότητα να παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, να σκοτώνει βακτηρίδια, ιούς, μύκητες και να μειώνει τις φλεγμονές. Ο Δρ Atherton ισχυρίζεται, "ιστοί που πεθαίνουν και ανανεώνονται γρήγορα όπως η επένδυση του εντέρου, η οποία ανανεώνεται κάθε τέσσερις ημέρες και το δέρμα που ανανεώνεται κάθε 21 έως 28 ημέρες περίπου, χρειάζονται μια πλούσια και άμεση προσφορά δομικών υλικών για την παραγωγή και διατήρηση υγιών και αποτελεσματικών κυττάρων.

Μια σωστή διατροφή συμπληρωμένη με αλόη είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να πάρετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η αλόη βέρα μπορεί να μειώσει επίσης την φλεγμονή ιστών που έχουν υποστεί βλάβη. Φλεγμονή παρουσιάζεται όταν υγιής ιστός τραυματίζεται και το αίμα αρχίζει να πήζει γύρω από τον ιστό για να τον επισκευάσει. Η αλόη είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που είναι πολύ πιο φιλικό με το ανθρώπινο σώμα.

Τα οφέλη της αλόης βέρα έχουν από καιρό δοκιμαστεί σε ολόκληρη την ιστορία. Μόνο όμως τα τελευταία χρόνια οι μελέτες έχουν αποδείξει επιστημονικά πολλά από τα οφέλη αυτά. Ίσως όσο πιο πολύ οι επιστήμονες και βοτανολόγοι μελετούν τα οφέλη από την αλόη βέρα, τόσες πιο πολλές βελτιώσεις θα δημιουργηθούν για την ανθρώπινη υγεία και ευημερία.

(Atherton, P. 1997. Περί των Βασικών Aloe Vera. Newport Pagnell: Mill επιχειρήσεις)

Ακολουθήστε μας